Nuclear Tourism Fukushima Gempa Bumi dan Tsunami. Berani tak nak pergi sini? Pada tahun 2011, Fukushima dilanda gempa bumi yang dikatakan earthquake terkuat pernah melanda. Disaster ini menyebabkan 3 reactor Fukushima Daiichi nuclear power plant shut down. Hampir 150,000 residents terpaksa dipindahkan.

Photo courtesy of Fukushima nuclear disasternews.stanford.edu
Photo courtesy of
Fukushima Daiichi Accident – World Nuclear Association
www.world-nuclear.org › safety-of-plants › fukushima-da…


Fukushima, Japan

Prefecture ketiga terbesar di Jepun. Dari Tokyo ke Fukushima hanya satu jam menaiki Shinkansen, 7-8 jam jika menaik van/ bas. Tragedi yang melanda Fukishima pada March 2011 bukan kecil kesannya. Berlaku gempa bumi berskala magnitude 9.0 skala ritcher. Gempa ini menyebabkan 3 reactor di Fukushima Daiichi Nuclear Plant ni shut down.

Hampir 150,000 penduduk terdedah dengan radiasi dan mereka telah dipindahkan secepat yang mungkin. Tiada kemalangan jiwa akibat radiasi dilaporkan. Anda boleh baca info lanjut di website World Nuclear dan Fuksihima Official Tourism. Sudah jatuh ditimpa tangga, baru je mengalami gempa bumi. Fukushima dikejutkan lagi dengan bencana tsunami (certain area) dengan ketinggian mencecah maksimum 40.5 meter. Kali ini seramai 19,000 kematian dilaporkan dan beribu mangsa yang hilang.

This picture taken on March 11, 2011 by Sadatsugu Tomizawa and released via Jiji Press on March 21, 2011 shows tsunami waves hitting the coast of Minamisoma in Fukushima prefecture. The number of people confirmed dead or listed as missing in Japan neared 22,000, 10 days after a massive earthquake and tsunami struck the country’s northeast coast. AFP PHOTO / JIJI PRESS (Photo credit should read SADATSUGU TOMIZAWA/AFP/Getty Images)
Streets are flooded after a tsunami and earthquake in Kesennuma city, Miyagi Prefecture, March 11, 2011. The biggest earthquake to hit Japan since records began 140 years ago struck the northeast coast on Friday, triggering a 10-metre tsunami that swept away everything in its path, including houses, ships, cars and farm buildings on fire. REUTERS/YOMIURI(JAPAN – Tags: DISASTER) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. JAPAN OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN JAPAN – RTR2JR49
Toya Chiba, a reporter for local newspaper Iwate Tokai Shimbun, is swept by a tsunami at Kamaishi port, Iwate prefecture which was hit by the March 11 earthquake and tsunami, in this photo taken on March 11, 2011 and released by Kamaishi Port Office via Kyodo on April 14, 2011. Chiba managed to survive the tsunami by grabbing a dangling rope and climbing onto a coal heap around 8 meters high after being swept away for about 30 meters, Kyodo news reports. Picture taken March 11, 2011. Mandatory Credit REUTERS/Kamaishi Port Office via Kyodo/Handout (JAPAN – Tags: DISASTER) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. MANDATORY CREDIT. JAPAN OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN JAPAN

Nuclear Tourism Fukushima

Bermula tahun 2014, governement Jepun membenarkan penduduk untuk balik ke tempat masing-masing. Tapi hanya kawasan tidak berisiko dan berisiko rendah sahaja dibenarkan. Sejak tragedi tu, banyak effort dan plan yang dibuat bagi menangani masalah radiasi dan kesihatan penduduk sehingga lah kini. Dan beberapa tahun sudah, mereka dah benarkan aktiviti tourism dan ekonomi berjalan seperti biasa di kawasan yang pernah terkesan. Kecuali kawasan yang terkesan teruk.

Tapi sampai sekarang masih lagi ada kawasan yg ditandakan dengan zone-zone tertentu. Tidak semua area yang di kawasan tragedi dibenarkan untuk kita lawati kecuali dengan permission.

Photo courtesy of Fukishima Official Tourism Site

Anda boleh cuba google Nuclear Tourism Fukushima. Ada local travel agency Fukushime menyediakan day trip atau 2 days trip untuk bawa pelancong melawat kawasan-kawasan terkesan. Dan ada juga agency (tidak semua) yang boleh membawa kita masuk ke restricted area (with permission). Restricted area ni kawasan yang tidak sesuai didiami kerana level of radiation yang tidak sesuai untuk dijadikan tempat tinggal.

Trip ni kita boleh tengok depan mata sendiri keadaan sebenar dekat sana. Macam mana mereka rebuild balik kehidupan mereka selepas tragedi. Masa awal dulu, mesti macam Zombieland kan?

Photo courtesy of Gaijinpot Blog

Nak best cuba tengok netfilx, The Dark Tourist”, episode Japan. Diorang ada cover content di Fukushima terutamanya di kawasan Daichii Nuclear plant dan sekitar.

Photo Courtesy of Netflix

Tapi episode ni “panas” sikit sebab Japan tak puas hati dengan content mamat ni ( Ferrie, journalist New Zealand). Katanya ada banyak misleading information yang tidak wajar. Tak elok untuk reputasi kerajaan Jepun di mata local atau antarabangsa. Org jadi takut pulak nak datang melawat. Ada masa pergi lah tengok.

Sumber gambar & info : Fukushima Tourism, The Atlantic, World Nuclear Org, Netflix, Gaijinpot Blog

Jom tengok info menarik tentang Jepun di artikel lain.

Close