Berapa banyak Disney castles yang ada di seluruh dunia? Disney castles ada enam semuanya termasuk lah di Tokyo. Siapa yang pernah pergi Tokyo, mesti dah terjah Tokyo Disneyland kan? Oh ya, sekadar info bagi yang tak tahu, Tokyo ada dua taman tema Disney tau, Tokyo Disneyland Park dan Tokyo Disneysea. Harga tiket pun berbeza sikit je dan kalau nak masuk kedua park kena beli tiket lain-lain okay.

Harga tiket untuk Disneyland Park ;

**Nota : Dewasa (18 tahun ke atas), Junior (12-17 tahun), Kanak-kanak (4 – 11 tahun)

Dewasa : 8,200 yen , Junior : 6,500 yen , Kanak-kanak : 4,600 yen

Harga tiket untuk DisneySea ;

Dewasa : 8,200 yen , Junior : 6,900 yen , Kanak-kanak : 4,900 yen

Berbalik pada topik kita, setiap Disneyland park ada ciri-ciri unik yang tersendiri. Contohnya, castle. Ya, dekat dunia ni ada enam sahaja Disney Theme Park yang ada castle tersendiri. Ia adaptasi dari ikonik karakter Disney itu sendiri, iaitu Cinderella. Setiap satu mempunyai senibina dan tema yang berbeza. Ini lah yang membuatkan ianya unik dari yang lain. Bila tengok gambar kita rasa nak pergi semua je!

Tokyo Disneyland

Cinderella’s Fairytale Hall

Ketinggian : 189ft

Rich result on Google's SERP when searching for "Disney Castle seluruh dunia"
Cinderella’s Fairytale Hall

Beauty & The Beast’s Castle

Ketinggian : 98ft

Rich result on Google's SERP when searching for "Disney Castle seluruh dunia"
Beauty & The Beast’s Castle

Hong Kong Disneyland

Castle of Magical Dreams

Ketinggian : 167ft

Rich result on Google's SERP when searching for "Disney Castle seluruh dunia"
Castle of Magical Dreams

Shanghai Disneyland

Enchanted Storybook Castle

Ketinggian : 197 ft

Antara yang tertinggi dan terbesar dari banyak-banyak castle yang ada.

Rich result on Google's SERP when searching for "Disney Castle seluruh dunia"
Enchanted Storybook Castle

Walt Disney World Resort, Florida

Cinderella Castle

Ketinggian : 189ft

**Gambar ni concept art Cinderella Castle untuk tahun 2021 ni

Rich result on Google's SERP when searching for "Disney Castle seluruh dunia"
Cinderella Castle

Disneyland Anaheim, California

Sleeping Beauty Castle Walkthrough

Ketinggian : 77ft

Paling kecik dan comel dari istana yang lain.

Rich result on Google's SERP when searching for "Disney Castle seluruh dunia"
Sleeping Beauty Castle Walkthrough

Disneyland Paris

Sleeping Beauty Castle

Ketinggian : 167ft

Rich result on Google's SERP when searching for "Disney Castle seluruh dunia"
Sleeping Beauty Castle

Bermula Januari 2021, castle ini akan menjalani major refurbishment selama 18 bulan.

Entah bila lah boleh pergi kesemua Disney Park ni. Teringin betul. Sebelum ni asyik lah pergi Tokyo Disneyland sebab bawa trip ke sana. Nak juga melawat castle Cinderella yang lain kalau ada rezeki.

Sekian bebelan ringkas tentang istana-istana yang wujud di dunia. Mungkin lepas ni dah boleh masuk dalam bucket list!

Gambar : Mouse Hacking

Close