Tips mudah rancang percutian ke Jepun. Tak perlu budget yang besar pun jika nak melancong ke Jepun. Sungguh pun matawang Jepun agak mahal berbanding Malaysia, itu bukan halangan untuk kita travel ke sana.

Jom lihat tips mudah rancang percutian ke Jepun.

Tips Percutian Ke Jepun
Tips Percutian Ke Jepun
Tips Percutian Ke Jepun
Tips Percutian Ke Jepun
Tips Percutian Ke Jepun

Beberapa perkara diatas sangat penting bila kita plan untuk travel ke luar negara. Setiap negara mungkin berbeza travel policy. Contohnya di Jepun, ramai orang cari penginapan di Airbnb. Tapi tahu tak yang sangat penting untuk kita fahami terma dan syarat Aibnb sebelum kita membuat tempahan? Bahkan setiap penginapan mempunyai peraturan yang berbeza dari setiap host. So kita tak boleh simply booking tanpa membaca dulu rules and regulations mereka. Takut rugi di kemudian hari.

Dan kalau anda rajin baca itinerari dan kos yang dikongsikan di dalam FB group travel, perlu ingat yang kita tak boleh tiru bulat-bulat itinerari orang lain dan harapkan dapat kos yang sama. Antara faktor luar yang kita kena ambil kira,

  1. Berapa ramai group kita travel sekali?
  2. Musim apa yang kita nak pergi?
  3. Berapa kos penerbangan kita?
  4. Apa pilihan penginapan kita? Hostel? Hotel? Atau Homestay?
  5. Berapa banyak attraction kita nak lawati?

Semua diatas perlu diambil kira. Ramai orang yang ambil mudah dan tak perasan perkara ni. Kadang-kadang ada yang tak masuk kan hidden cost, menampakkan percutian mereka sangat-sangat murah. So kita kena lah jadi orang yang bijak menilai. Ada perkara yang “too good to be true”.

Jika ada pembaca disini yang curious atau ada soalan nak tanya. Jangan lah segan silu untuk whatsapp. Mungkin artikel ini boleh bagi gambaran serba sedikit apa yang perlu kita buat dalam merancang setiap percutian. Banyak lagi yang akan kita share di artikel akan datang!

Tips Percutian Ke Jepun

Baca artikel menarik yang lain.

Berapa banyak Disney Castles Yang Ada Seluruh Dunia?

Supermarket Halal di Tokyo

Mengenai Jejak Jepun Travel

Close